Материалы отфильтрованы по дате: Квітень 2017
Неділя, 30 Квітень 2017 18:08

Знайшов свою долю на війні

У липні 2016 року наш сайт розповідав про бійців грузинського легіону, котрим в зону АТО (де вони воюють разом з українськими побратимами) волонтери доставляють допомогу від депутата Прилуцької міської ради Артема Рожка.

Опубліковано в Новини

На 26-й сесії Прилуцької міської ради 28 квітня 2017 року депутат Артем Рожко порушив кілька важливих для громади питань.

Опубліковано в Новини

«На перехрестях любові та війни» – так назвали цікаву творчу зустріч із відомою білоруською та українською письменницею, журналісткою з Прилук Лілією Бондаревич-Черненко, яка відбулася в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського.

У Чернігові презентували нову книгу української і білоруської письменниці з Прилук

Шанувальників таланту пані Лілії зібралося багато – зал був повнісінький, а з Прилук на цю зустріч приїхало аж 12 людей! Зокрема, меценати її роману про українсько-російську війну на Донбасі «Прощена неділя», який уже викликав значний резонанс в Україні та за кордоном.

Переконливо і проникливо виступали голова Прилуцької районної ради Василь Малик, відомий благодійник Артем Рожко, український боєць Сергій Цибенко, котрий мужньо захищає Україну від окупантів. Також у залі щиро підтримував письменницю оплесками меценат Микола Марусенко. А ще ця книжка побачила світ (українською та російською мовами) завдяки таким небайдужим людям, справжнім патріотам нашої Вітчизни, як Олександр Мороз та Олександр Вержиховський.

Це – показово, що стільки серйозних і дуже заклопотаних людей разом опікуються книжкою, наголошуючи на її унікальності. Тому творча зустріч дійсно стала подією!

Вів імпрезу директор Чернігівського літературно-меморіального музею М. Коцюбинського, учасник війни, правнук класика Ігор Коцюбинський. Він пригадав, що перша презентація Лілії Бондаревич-Черненко у Чернігові (це була книга «Зона грає блюз») відбулася саме в музеї М. Коцюбинського, а вів її незабутній Юлій Коцюбинський. Тоді Юлій Романович подарував авторці букет із саду Великого Сонцепоклонника і високо оцінив її творчість. Тепер Ігор Коцюбинський, котрий пройшов крізь пекло війни, відзначив вражаючі спогади бійців у романі «Прощена неділя». Взагалі, жахлива війна показала, хто є хто... Звичайні робітники, інженери, вчителі та хлібороби самовіддано боронять Україну. Адже насправді тут немає дилеми – захищати чи ні?.. Ми повинні боротися за свою свободу! І водночас саме зараз пишеться історія нинішньої війни, й у перших лавах цих літописців – наша білоруска Лілія Бондаревич.

Нині пані Лілія – вже знана письменниця, авторка 15-ти книжок, член Національних спілок письменників України та Білорусі. Лауреат багатьох міжнародних і національних премій в Україні, Білорусі та Росії (власне, вона й пише трьома мовами). І в її серці тепер дві Батьківщини – Білорусь, де вона народилася, й Україна, яка стала її домівкою. До речі, на цю зустріч завітала голова Чернігівського товариства білорусів «Сябри» Галина Ворожбит, яка щиро пишається своєю талановитою землячкою.

Сергій Дзюба, президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, заступник головного редактора газети «Деснянська правда», який редагував «Прощену неділю» та інші книжки письменниці, урочисто вручив їй міжнародну патріотичну медаль Івана Мазепи – за визначну літературну діяльність, наголосивши, що Лілія Бондаревич-Черненко – це дійсно видатна авторка, якою ми повинні справедливо пишатися.

«Я вже прочитав усі видані книжки про українсько-російську війну, але ця – найкраща, – підкреслив Сергій Дзюба. – Дехто порівнює творчість нашої прилучанки з антивоєнними книжками Світлани Алексієвич – Нобелівської лауреатки, білоруски, що народилася в Україні. Як на мене, Лілія Бондаревич – значно цікавіша та обдарованіша. У неї – свій неповторний стиль, і вона так сильно й водночас проникливо, по-жіночому, пише про найсуттєвіше, і це вже просто неможливо забути. Сорок монологів про війну і смерть, про війну та кохання. Про час, зневіру, сподівання. Про любов до Батьківщини... Сорок монологів людей, різних за віком, професією, поглядами, характерами... Про перший рік війни на Донбасі... У кожного з героїв – своя доля, але вона тісно пов’язана з подіями, які відбувалися в нашій країні протягом оцих останніх років – з Революцією Гідності та з війною на сході. Поліфонічний хор голосів складає мозаїчну картину України початку XXI століття. Палітра всіх цих літературних текстів – насичена, різнобарвна. Інколи – трагічна й жорстока. Інколи – лагідна, зворушлива. Але – чесна, правдива. Зібрані письменницею свідчення учасників цих непростих подій – документальна оповідь про істинні обставини реальної картини життя та образне, художнє відтворення думок, почуттів, настроїв і надій людського серця. Саме з доль звичайних людей і складається доля країни».

Талант і справжнє подвижництво Лілії Бондаревич відзначили колеги-письменники Дмитро Іванов, Ганна Арсенич-Баран, Віталій Леус та багато інших учасників хвилюючої зустрічі. Нікого не залишили байдужими кадри фільму «Рейд» (про війну на Донбасі) та патріотичні українські пісні.

Авторка також читала чудові вірші зі своєї книжки «Медитації», звучали й уривки з її «Ігумені», в яких нерозривно переплелися любов, надія та віра. Люди в залі слухали, буквально затамувавши подих. Почувши: «Годинник мій іде інакше...», вирішив поставити цей парадоксально точний поетичний рядок у заголовок матеріалу. Бо це – справді про Лілію, яка просто не може жити напівлюбов’ю та напівтворчістю. Все поспішає закарбувати неймовірні емоції, сни та несподівані зустрічі, що продовжують життя...

Чудова імпреза, незабутня. Немов подорожника приклали до грудей, і стало легше дихати. Добре, що у нас є Лілія Бондаревич! І музей Михайла Коцюбинського, де відбуваються такі дивовижно теплі зустрічі. Добре, що у нас є Україна!

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ

Час Чернігівський

Український репортер

Біла хата

Суспільний кореспондент

Спецкор

Книгобачення

Опубліковано в Статті
Четвер, 27 Квітень 2017 14:50

Жіночий погляд на війну

24.05.2016|07:47|Сергій Дзюба, Чернігів

Лілія Бондаревич-Черненко. Прощена неділя. Чернігів: «Десна Поліграф», 2016.

Опубліковано в Статті
Четвер, 27 Квітень 2017 11:07

Остаточні рішення – за сесією

26 квітня 2017 року депутат Прилуцької міської ради Артем Рожко взяв участь у спільному засіданні постійних депутатських комісій, у ході якого були попередньо розглянуті та обговоренні питання чергової сесії.

Опубліковано в Новини
Опубліковано в ЗМІ
Середа, 26 Квітень 2017 12:57

31 рік після Чорнобиля

26 квітня 2017 року в Прилуках відбулося вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Опубліковано в Новини
Вівторок, 25 Квітень 2017 12:38

Великдень в зоні АТО

Із запашними пасками та смачним м’ясом з Прилук відсвяткували Великдень українські бійці, котрі зараз несуть службу в зоні АТО. 

М'ясо та м’ясні вироби до свята передав військовим депутат Прилуцької міської ради, Голова правління ПрАТ «Прилуцький м’ясокомбінат» Артем Рожко; кілька десятків пасок спекли працівниці КП «Шкільний» із продуктів, наданих волонтером Русланом Ярошенком.

Опубліковано в Новини

22 квітня 2017 року в Прилуцькій дитячо-юнацькій спортивній школі було урочисто відкрито сектор для стрибків у довжину. Роботи з його облаштування профінансував депутат Прилуцької міської ради Артем Рожко.

Опубліковано в Проекти
Страница 1 из 3

Контакти

Адреса:

м. Прилуки, вул. Вокзальна, 4

Телефон:

+38 (095) 641 25 90; +38 (068) 681 27 57

E-mail:

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Вхід | Рєстрація